Türkçe yazılım geliştirme soru/cevap sitesi, Çağrı 2
Birkaç gün önce Türkçe yazılım geliştirme soru/cevap sitesi önerisi için bir çağrıda bulunmuştuk. Tanım ('definition') aşamasında olan site için en az 60 kullanıcıya ve 10'ar puanlı 10 soruya ihtiyaç vardı. Bu aşama sitenin çerçevesini oluşturacak sorular sorma aşamasıydı. Çok kısa bir sürede bu ihtiyacı karşıladık ve birçok örnek sorumuz oldu.
Şimdi ise taahhüt/söz ('commitment') aşamasındayız. Yani, site açılırsa ben en azından 10 soru sorar, 10 da cevap veririm diye söz verme aşaması. Yani yeşermeye çalışan sitenin can suyunu veririm deme aşaması. Zaten yeterli içeriğe erişildiğinde insanların ihtiyaçları için buraya başvuracağını ümit ediyorum.
Şu aşamada yapabileceklerimiz:
- Öneriye katkıda bulunmak için söz vermek: Tüm Stackexchange (SX) ağına aynı kullanıcı adı ile bağlanabilirsiniz. Zaten güncel bir Stackoverflow hesabınız varsa onunla giriş yapıp öneriye 'commitment' seçeneği ile vaatte bulunabilirsiniz.
- Yaygınlaştırmak: Öneriyi ve sitenin ayağa kalkabilmesi için neler yapılabileceğini duyurabilirsiniz.
- Stackexchange'de etkinleşmek: SX'de ilginizi çeken sitelerde sorular sorup cevaplar vererek itibar ('reputation') toplayabilirsiniz.
Eğer yeterli miktarda kullanıcıya ulaşabilirsek site beta aşamasına geçebilecek. Bu kullanıcıların ve ileride yaratılacak olan içeriğin niceliğinden ziyade niteliği önemli diye düşünüyorum. Zaten kullanıcıların yüzdeye katkısı itibar puanına göre değişiyor. Söz aşaması hakkında buradan daha ayrıntılı bilgiye erişebilirsiniz.
Bu aşamayı geçersek daha önemli bir süreçten geçeceğiz: Beta aşaması. Bu aşamada siteye eklenen günlük soru miktarı, cevap miktarı, ziyaretçi trafiği, vb. önemli olacak. Örneğin Sinyal İşleme sitesi gibi yeterli ilgiyi toplayamayan bir site olursak kurumaya yüz tutacağız ve büyük ihtimalle sitemiz hayat bulamadan kapanacak. Zaten olması gereken de bu olacak çünkü ancak yeterli can suyunu alabilen ve ilgi gösterilen siteler ayakta kalabilecek. İlgi yoksa, gerek de olmayacak. Fakat, öte yandan Startup Business (İş Kurma) gibi yeterli ilgiyi görebilen bir site kurabilirsek sağlam bir topluluk ile hayata geçeceğiz. Bu projede noktasal bir hedef yok, önemli olan süreç. Nitelikli, sürdürülebilir bir site oluşturmalıyız.
Eğer hayata geçirebilirsek böyle bir sitenin pratik getirisi konusundaki fikrimi söylemek isterim. Şu anda bilişim dili malumunuz İngilizce ve uzun süre böyle kalacak. Yani iyi bir yazılım geliştirmek isteyen birisi İngilizce bilmeden yapamaz. Fakat öte yandan, diğer tüm diller gibi evrimleşen anadilimizin de bilim ve teknoloji konusunda geri kalmaması, bu anadile sahip her çocuğun hayata 1-0 yenik başlamaması için önemli. Özet maddeler olarak geçersem:
- Bazı durumlarda sorular cevaplardan daha önemlidir. Örneğin bir kelimeyi çevirmeye çalışırken ya da kendi cümlelerimle anlatmaya çalışırken "bu kelime ne demek diye düşünmeden sadece ezberlediğimi" fark ettiğim oluyor. Bunu ise anlatmaya çalışırken fark ediyorum. Özellikle de anadilimde anlatırken.
- Önerilen site dış dünyadan yalıtılmış bir site değil. Dikkat ederseniz SX sitelerine yeni bir kardeş site. Yani büyük bir ağın parçası. Türkçe siteye gelen kişi mutlaka diğer sitelerden de haberdar olacak ve fayda sağlayacaktır. Buradaki içeriği anlamak için yabancı dil bilmenin önemini fark edecektir.
- SX'teki siteler aldıkları trafiğin ötesinde öneme ve referansa sahipler. Örneğin bazı kişilerin tek satırlık özgeçmişleri var: "100k reputation in Stackoverflow"! Yani, bu paylaşım tek yönlü bir paylaşım değil. Ben bir işveren olsam ve örneğin Python kodlayacak çalışan arıyor olsam ve bana Stackoverflow'da Python konusunda 20k itibar puanı toplamış biri gelse, karar vermek için çok da düşünmem.
- Lokalizasyon önemli bir sorun. Türkçe dil desteği konusunda Türkçe konuşmayan bir topluluğun yardımını beklemek pek de mantıklı değil. Bu konuda sorulan sorular cevapsız da kalabiliyor. Böyle bir site bu konuda önemli bir kaynak oluşturacaktır.
- İster şirketlerde olsun ister akademide olsun, yazılım geliştiren biz programcılar birbirimizden maalesef kopuğuz. Böyle bir topluluk oluşturmak bu kopukluğu gidermede önemli.
- Herkes [henüz] İngilizce bilmeyebilir. Örneğin 11 yaşındaki kuzenim bilgisayara çok meraklı fakat şu anki İngilizcesi henüz yeterli değil. Tatilde Scratch kurmuştum öğrenmesi için, bir hayli de ilerlemiş. Daha fazlasını istedi. Belki Python kodlayabilir umuduyla İstihza'yı önerdim. Bu site olmasaydı kuzenime "Sen şimdi [muhteşem eğitim sistemimizde] İngilizce öğren, 20 yaşına gelince Merhaba Dünya! dersin" demek durumunda kalacaktım. Hem bence kuzenim sadece programlamayı değil, önemini kavrayıp İngilizceyi de çok daha şevkle öğrenecek. Fakat ona bu kapıyı aralayan anadilinde üretilmiş nitelikli içerik olacak.
- Yazıda bilişim dili olarak kullandığım dil İngilizce. Fakat yarın bunun böyle olacağını kimse garanti edemez. Yüz yıl önce Fransızca'nın dünya dili olduğunu söylüyorladı. Yüz yıl sonra ikinci yabancı dil olarak Çince konuşuyor ve bilimi Çince ile geliştiriyor bile olabiliriz. Fakat anadil her zaman önemini koruyacaktır. Anadilin geliştirilmesini bilim dilini dışlamak olarak görmek çok yanlıştır.
4 yorum
[...] http://ismailari.com/blog/turkce-yazilim-gelistirme-sorucevap-sitesi-cagri-2/ [...]
Merhaba İsmail Bey,
E-posta adresimi bulamadığımızdan http://marenostrum.blogsome.com/2011/10/25/p71/ adresindeki yazıma yorum girip, bu çaba için çağrı yapmışsınız. Öyle dediğiniz için yorumu onaylamadım ama isterseniz onaylarım ve belki bir iki kişi sada görür oradan. Tabii, genel duyuru işine girişilecekse, daha çok okunan mecralar tercih edilecektir mutlaka. Sanırım o yola girilmedi henüz.
Bana (da) haber verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Böyle bir alanın açılması şüphesiz güzel olur. Ben ilgili yerde "destekliyorum" mealinde görüş bildirip oy kullanacağım. Bununla birlikte, çok aktif bir kullanıcı olacağımın sözünü veremem. Basit bir nedenle: Kodcu değilim! Stack Exchange'deki varlığım GNU/Linux kullanıcısı olmama ve yakın zamana kadarki dağıtım tercihim olan Ubuntu için, o sistem çerçevesinde askubuntu.com adıyla bir alan oluşturulmasına dayanıyor. askubuntu.com'da aktif olduğum bir dönem var. Zaman içinde Stack Exchange'in Stack Overflow gibi bir iki alanına daha kaydolmuştum ama "aktif katkıcıydım" demek, kavrama haksızlık olur.
Herhangi bir ihtiyaç duymanız halinde bu yorumu girerken yazdığım (ve ama yayınlanmayacak) e-posta adresimi kullanabilirsiniz.
Başarılar diliyorum.
"Pişmiş aşa su katmak için" değil ama yazmam gereken not: Benzer inisitifi ben başlatsaydım, kullanılack sistem için tercimi özgür yazılımlardan yana kullanırdım. Bu bakımdan, askubuntu.com'un tercihinden çok, örneğin, benzer işlevli ask.debian.net tarafından izlenen yol bana daha yakın geliyor.
Merhaba Deniz Bey,
İlginiz için çok teşekkür ederim, elinize sağlık.
Evet, genel bir duyuru yapmaktansa SO'daki itibarlı kullanıcılara çağrı yapma yolunu tercih ettim. Hem aşamaları sağlıklı olarak atlatabilmemiz için, hem de sonrasındaki yapının temelinin iyi olabilmesi için SO kültürünü bilen kişilerin oranının yüksek olması çok önemli.
Umarım bu proje sağlıklı bir biçimde hayata geçer ve bahsettiğiniz gibi böyle platformların açık kaynaklı olanlarının doğması için de bir vesile olur. Debian'ın soru&cevap sitesini de sayenizde öğrenip üye oldum, teşekkürler.
yazılım hakkında bambaşka bir arama yaparken bu sayfayla karşılaştım, siteyi inceledim ama sistem yayında mı hazır mı tam anlayamadım. stackoverflow benzeri puanlama sistemi olan bir site olacaksa eğer harika.