Gmail Ekran GörüntüsüBudama haftasının RSS okuyucusundan sonraki talihlisi Gmail ve kalender arkadaşım oldu!

Ben tüm e-posta iletişimim için Gmail kullanıyorum. Baktım bir sürü etiket var, gelen kutusunda tonla e-posta beni bekliyor, sakladığım gereksiz iletiler sürekli ilgimi çekiyor, vb. Muhtemelen çoğu kişi de benzer durumdadır.  Ve herkes benim gibi biriktirmeye devam eder. Onları güzel güzel sınıflamaya falan. Arada dönüp bakarsın, aynı mesajları birkaç kez okursun, şimdi cevap yazmayayım sonra yazayım deyip okuduğun zamana da yazık edersin. İnternette dolanırken, temiz bir gelen kutusuna dair fikirler gördüm ve nedense hemen işleve koyasım geldi ;)

N'aptım? Bir tek Oku diye bir etiket bıraktım bakacağım türden, diğerlerini sildim. Neredeyse 20 kadar etiket vardı! Bir de Bilgi & Belge, Asistanlık, Dersler diye etiketler bıraktım sadece arşiv amaçlı. İşim düşünce bakarım onlara. Çoğunlukla Gmail'in araması işimi görüyor ama bunlar için özel olarak etiketleyip saklamak şimdilik dursun dedim. İletileri işim bittiği an genelde  sildim, aman dursun dediklerimi de arşivledim. Hemen cevaplayamadıklarımı da sonradan ilgilenmek için Oku'ya attım. Ama, çok değil, birkaç tane.

Bir de gruplardan sürekli gelen e-postalar vardı. Ben de çok ilgili olmadıklarımın üyeliğinden çıkarak kurutuverdim bataklığı. Sinekleri avla avla nereye kadar :)

Takvim'i de temizledim. Bir sürü takvimim vardı renkli renkli. Dedim burası Benetton mu yahu, yoksa benim kalender mi? Ben çok tutucu bir adamım, farklılıklara tahammülüm yok dedim! Tek bir renk altında birleştiriverdim hepsini. hizaya geldiler. Gelmeyenleri de uçuruverdim kalenderden aşağı, beyaz maşlahlı hanımın kucağına..

Neyse, yine birkaç not saklamakta fayda var:

  • Etiket sayımı arttırmayacağım.
  • Gelen iletileri bir kez okuyup, alakasız ise anında sileceğim. Hızlıca cevaplayabileceğim bir şey ise tekrar zaman harcamamak için o an cevaplayıp arşive (veya çöpe) gömeceğim.
  • Uzun bir  ileti ise ve ilgi gerektiriyorsa sonradan okumak üzere Oku'ya atacağım.
  • Mesai saatinden sonra gelen iş ile ilgili iletileri (aciliyeti yoksa) ertesi günün başında cevaplayacağım.
  • En önemlisi ise; iletilere toplu okuma ("batch processing") uygulayacağım. Gmail'i açayım, bakayım, kapatayım derken oluşan artık zamanlardan damlaya damlaya göl olmasın. Bu toplu okuma işi, günde birkaç kez olsun. Zırt pırt Gmail'e bakma huyumdan vazgeçeceğim.

Bakalım şimdilik temiz bir gelen kutusuna sahibim, takvim de eskiye oranla daha sade. Böyle devam edip, doldurmamak da umudum...