İlk konu alıntı yönetimi, yeni değil, daha önceden de bu konuda yazmıştım; Zotero ve Jabref denediğim yazılımlardı. Yakın zamanda Yunus Emre‘den Mendeley‘i öğrendim, şimdi onu kullanıyorum/deniyorum. O da tüm platformlarda çalışıyor. Kütüphanenizi sunucuda tutuyor ve birçok bilgisayarda senkronize bir kütüphane elde edebilmiş oluyorsunuz. Son sürümünde, içine PDF gösterici de eklediler, Windows’ta PDFleri işaretleyebiliyorsunuz (fosforlu kalemle çizmek, not eklemek gibi). Ama Ubuntu’da bunu yapamadım, desteklemiyor sanırım. Sadece o PDF’e ait genel bir not tutabiliyorsunuz. Ayrı bir yazılım ile (Ör: Okular) işaretleme yapılabiliyor ama onda da notlar yalnızca o makinede kalıyor, nerede saklandığını da bulamadım. Okular PDFin içine gömüp kaydetmiyor, zaten deneyince gümledi. Benim için soft not tutabilmek önemli, çünkü makaleleri çıktı alıp okumaktansa, bilgisayarımda okumak ve gerekli gördüğüm yerlere notlar ekleyebilmek istiyorum. Her zaman çıktı alıp güzel güzel not alırım, sonra bunlar kaybolur, böyle olmaması için bir değişime gitmek lazım. Bazı makaleleri bilgisayardan takip etmek zor, çıktı alıp formülleri takip etmek gerekiyor. Bu durumda çıktı alıp, notlar ekleyip, sonra notları tarayıp bilgisayara aktarmak ileride dönüp bakmak için daha mantıklı. Paul Randal’ın da dediği gibi “Don’t ever, ever plan a backup strategy. Plan a restore strategy.” (Hiçbir zaman yedekleme stratejisi planlamayın, geri-yükleme stratejisi planlayın.) Neyse, konuyu dağıtmadan Mendeley’e gelelim tekrar. Kütüphanenize (örneğin yazılımın kurulu olmadığı bir bilgisayarda iseniz) mendeley.com’dan da ulaşabiliyorsunuz. Kaynakçayı birçok kelime işlemcisine aktarabiliyorsunuz, türlü türlü alıntı biçemini destekliyor. En önemlisi de ciddi başlamış ve iyi ilerleyen bir proje. Yakın zamanda ortamda en çok tercih edilen yazılım olacağı muhtemel. 500 MB’a kadar dosya saklamayı da ücretsiz destekliyor.

Diğer konu da senkronize çalışmak üstüne. Dropbox ile dosyaları (2GB’a kadar bedava) değişik bilgisayarlarda senkronize saklayabilmek mümkün. Dropbox arkaplanda çalışıyor ve sizin elle eşlemenize gerek kalmadan güncellenen dosyaları sunucu ile eşliyor. Diğer bir bilgisayarda oturumu açtığınızda siz işlerinizi yaparken o arkaplanda güncel dosyaları sunucudan çekip bilgisayara yüklüyor. Bakmaya değer.

Subversion var, onu kullan diyen çıkabilir. Dropbox’ın güzel yanı eşleme işlemini kendisi yapıyor olması. Hem her problem de çivi değil ki canım, çekiçle girişelim…

Bunlara çok zaman harcadığımda kütüphaneci olmalıymışım diyorum :) Bu kadar yeter, metod da önemli ama asıl önemlisi bilgi.

Siz de alıntılar için yazılım kullanıyor musunuz? Makaleleri, kitapları nasıl okuyorsunuz, notlarınızı nasıl saklıyorsunuz? Daha doğrusu ilerde onlara kolay ulaşabilmek için neler yapıyorsunuz?

Ekleme: Mendeley'in Linux sürümü de PDF üstünde notlar almayı destekliyor.