Alıntı yönetimi ve derli toplu literatür taraması
Literatür taraması yaparken genelde şöyle bir yöntem izlenir: Araştırmacı ilgili tüm makaleleri çıktı alıp, tüm notları üstüne yazar. Ekrandan anlaması zor olan kişiler için (benim gibi) bu yöntem makaleyi daha iyi anlamayı sağlar. Fakat makale sayısı arttıkça ve geçmişe dönmek gerektikçe işler biraz zorlaşır. Tezinizde ilgili notları derlemek, sınıflandırmak, alıntıları geçirmek falan... Zor iş... Yani bu iş için bunca araç varken biraz zaman israfı gibi. Bu araçlar gittikçe daha da gelişirken bi de.
Ben literatür taraması yaparken Jabref'i kullanmıştım ve okuduğum tüm makaleleri orada etiketleyip, sınıflandırıp, notları oraya geçirmiştim. Pdf'leri de tek bir dizinde saklıyordum belli formatta isimlendirerek. Jabref'in içinden pdf'leri otomatik açabiliyorsunuz, insan klasörler içinde kaybolmuyor. Jabref'i tek çalıştırılabilir java dosyası olarak (yanına pdf'leri de koyarak) bellekte taşımak da mümkün. Dolayısıyla arada yedeği alınarak bibtex dosyası güncel tutulabiliyor. Yeni makaleleri eklerken Google Scholar'dan Bibtex'e aktar seçeneği ile alıyordum bilgileri. Biraz zahmetli de olsa uzun vadede kaybolmayı engelliyor ve bilgiler hasıraltında kalmıyor.
Son zamanlarda Zotero çarpmıştı gözüme. Firefox'a eklenti olarak yükleniyor. Bilgileri senkronize edebiliyor, türlü türlü formatta size sunabiliyor ve kullanımı Jabref'e göre oldukça kolay. Bilgileri toplamak çocuk oyuncağı. Birçok sitede (Google Scholar, Springer, IEEE Explore, vd.) makale detayları için girdiğinizde Zotero düğmesi ile bibtex bilgisini hemen alabiliyorsunuz. Yani başlığı, yazarı, falan filan ayrıca yazmak gerekmiyor. En önemlisi de eğer Webdav desteği olan bir alanınız varsa pdf ve resimleri orada saklayarak eşleyebiliyor. Okuldan eve geldiğinizde makaleler okulda kaldı derdi yok, notları şuraya koymuştum bulamıyorum derdi yok. Benim kullandığım alan Webdav da destekliyormuş, gözlerim yaşardı! Kurdum şimdi, makaleleri sunucuda tutuyorum. Diğer bilgiler de zotero sunucusunda (kullanmak için ücretsiz bir kullanıcı adı almak gerekiyor). Genel fikir vermesi için zotero anasayfasındaki video anlatıma bakmanızı tavsiye ederim. Buraya yazamayacağım kadar türlü güzel özelliği var.
Sizin kullandığınız ve işlerinizi rahatlattığını düşündüğünüz gözde araçlarınız neler?
İlgili yazılar (ekleme) :