Mendel eyyy
Mendeley, daha önceden de bahsettiğim üzere bir doküman derleme/düzenleme aracı. Şu anki hali ile bile gözlerimi dolduruyor, çok başarılı. İstediğim tüm özellikler neredeyse var. Bu yazıda sizi de kullanmaya kandırayım dedim.
Özellikleri şurada var, işinize yarar mı diye bakabilirsiniz ama ben kendi cümlelerimle kısaca anlatayım. Mendeley'de değişik koleksiyonlar oluşturup, elinizdeki dokümanları onlara göre sınıflandırabiliyorsunuz. Örneğin; tezler, makaleler, bildiriler, notlar, bilgilendirici rehberler, vb. Dokümanların meta-bilgisini dokümanı yüklediğinizde çekebiliyor. Yani yazarını, adını, yayınlandığı dergiyi, tarihini, ve dahasını... Çok meşhur yerlerde yayınlanmayan şeyleri çekemiyor tabi, onları elle değiştirebiliyorsunuz ama onu da "ben bundan emin değilim" diye size söylüyor.Bu çok önemli bir özellik, çünkü literatür taraması yaparken bibtex dosyasını elle oluşturmaya pek bulaşmıyorsunuz. Hem IEEE'den inen makale adları getPDF.pdf
şeklinde saçmasapan inebiliyor. Onlardan otomatik olarak bilgiyi çekip, dosya adını da güzel bir şekilde otomatik değiştirebiliyorsunuz. Bilmiyorum bu isimlendirme işi sizin de canınızı sıkıyor mu? Bu çözüm şimdiye kadarki kullandığım en temiz ve otomatik çözüm.
İçinde bir pdf göstericisi var, onunla dokümanlarda dolaşmak kolay. Sunucularında 500 MB kadar yeri ücretsiz kullanma seçeneğiniz var ve koleksiyon bazında bunu seçebiliyorsunuz. Yani meta-bilgiler zaten sunucuda saklanıyor ama pdf dosyalarının saklanması sizin seçiminize bağlı. Seçtiğiniz girdiler ile kolayca bibtex dosyası oluşturup, LaTeX ile kullanabiliyorsunuz; veya ofis programı için alıntılama yapabiliyorsunuz. PDF üstünde notlar da alabiliyorsunuz. Programlama ile ilgili dokümanlarda çok işimi gördü ama matematiksel yerlerde ben yine kağıt kalemden pek vazgeçemiyorum. Bir gün tablet alıp öyle girişecem soft dünyaya.
Son kullandığım özelliği de diğer kullanıcılar ile koleksiyon paylaşabilme özelliği. Örneğin bir labdasınız ve haftalık toplantılar ile sürekli okumalar yapıyorsunuz. Ve genelde n'oluyor? Okuyan kişi anlıyor(sa anlıyor), diğerleri bazen anlayamayabiliyor ve bu onların kabiliyetsizliğinden değil de organize olunamamasından kaynaklanıyor. Böyle bir yazılım, okuma gruplarındaki bireylerin makaleleri ve notları paylaşması için çok uygun. Hem içeriği sadece grup üyelerinin erişimine açtığınızda telif hakkı ile de ters düşmüyor. Biz de buradaki bir arkadaşım ile yaptığımız okumalar için ortak bir koleksiyon oluşturduk, bakalım ne kadar faydalı olacak...
Bu arada, sitelerinde bu yazılım ücretsiz olmaya devam edecektir falan gibisinden bir ibare yok, aklınızda bulunsun. Reklam yaptım gibi oldu. Sonra, alıştırdın bizi buna diye bana söylenmeyin, baştan anlaşalım! Sen bilirsin deyince kavga çıkmazmış.