Walter Lewin'i hiç görmedim, dersine hiç katılmadım. Ama ne kadar çok katılmak isterdim, anlatamam. Öğretme işlemi ile  yakından ilgisi olabilecek bir insana ondan daha iyi bir rol model olamaz sanırım.

Böylesine çarpıcı bir öğretmen aksiyonuyla ilk kez Newton'un Karanlık Sırları (Newton's Dark Secrets) belgeselinin 15:15'teki anında karşılaştım ve sonra bu adı hafızada bir kenara attım. Sonradan farkettim ki MIT, genç fizik meraklılarını Walter Lewin'e emanet etmiş ve dersleri herkesin erişimine açmış. Hem de bu dersleri youtube'da altyazı ile izlemek mümkün! Şimdiki lisanslar çok şanslı. Hoca kötü, öğrenemiyorum falan diye hiç şikayet etmeyin, artık o çağlar kapanmak üzere. Öğrenmek isteyen için -en azından temel derslerde- muhteşem kaynaklar var. Neyse, Walter Lewin'in şu dersleri var:

Bunlar fizik bölümü dışında, tüm temel bilimler ve mühendislik öğrencilerinin gördüğü temel fizik derslerini kapsıyor. Motivasyon için elektrik ve manyetizma giriş dersinin ilk iki dakikasını izleyin derim. Hem güldürüp, hem düşündürüyor derler ya, işte o türden!

Bunlar dışında benim bayılarak izlediğim bir ders daha var. Algı, müzik ve fizik ilginizi çekerse alttaki Müziğin Sesleri (The Sounds of Music) vidyosunu izlemenizi tavsiye ederim. Hele bir de enstrüman çalıyorsanız, insanı biraz aydınlatıyor.

Böyle efsane biri ders anlatınca bırak sınıfta olmayı, ekrandan bile öğrenciye doğru ışık demetleri süzülüyor...

Vidyonun kendi sayfası burası.

Not: Belki de bu sempatinin altında çocukluğumun efsane kahramanı Emmett L. Brown'a çok benzemesi yatıyordur.