Basit işlevler gören fakat çok faydalı bulduğum birkaç yazılımı paylaşayım istedim.

F-lux: Ekran ışığını saate göre ayarlar. Programı ilk yüklediğinizde fark edeceğiniz şey şu ana kadar gece ve gündüz aynı ayarlarda kullandığınız ekranınızın gözünüzü ne kadar yormuş olduğu olacak. Göz sağlığınız için kurun derim.

Workrave: Bilgisayar başında uzun süre geçirenlerin ileride yakalanabileceği eklem rahatsızlıkları için bir önlem. Bununla ilgili önceden yazmıştım ama yine hatırlatmak istedim.

Stayfocusd: Chrome ekletisi. Dalıp gittiğiniz siteler (gazeteler, sosyal ağlar vb.) için günlük kullanım sınırı koymaya yarıyor. Bu gibi sitelerde saatlerce zaman geçirip fark edemeyebiliyorsunuz ama dışarıdan gelen bir uyarı kendinize gelmenizi sağlayabiliyor. Bir de işin erişim masrafını arttırmak da bir çözüm. Yani boşta kalan parmaklarınız bilinçsizce "Ctrl + T" yapıp tarayıcıya Facebook yazmış olabiliyor. Ve sonrasında çarçur edilen saatler. Ama karşınızda uyarı sayfası çıkınca bilinçli bir tercih yapabiliyorsunuz.  Ne zaman, ne kadar kullanmanıza izin olduğunu ayarlıyorsunuz. Bunun Firefox için olanı da var: Leechblock. Zaman asalağı bu sitelerin gün içindeki kullanımlarına bir sınır getirmek verimli çalışmak için iyi bence.

Teracopy: Windows'un kopyala/yapıştır işlevlerini devralıyor. Harici disklerden kopyalama falan yapıyorsanız bilirsiniz; iki kopyalamayı aynı anda yaptıysanız geçen süre çok uzun olabiliyor çünkü Windows bunları bir kuyruğa sokmuyor, bir koltuğa iki karpuz sığdırmaya çalışıyor. Öyle olmasın diye de siz bekliyorsunuz bu sefer, al sana zaman kaybı. Teracopy aynı diske olan alışverişleri bir kuyruğa koyuyor. Arayüzünde duraklat butonu da var.

Bunlar dışında Dropbox ve Mendeley de kullandığım gözde yazılımlardan. Önceden yeterince reklamını yaptığım için detaylı anlatmayayım.