Birkaç gün önce Kindle 3 aldım. Sadece yorumlardan ve videolardan biliyordum, tereddütlüydüm, fakat beklentimden çok daha güzel çıktı. E-mürekkep teknolojisi ağzımı açık bıraktıracak kadar hoş bir teknolojiymiş. Elime ulaştığında ekrandaki resmi kağıt sanıp çıkarmaya çalışacak kadar bihaber kalmışım bu teknolojiden! Kitap okumak için birebir bir alet. Kindle'la birlikte bir de ışıklı kılıf aldım. Gece karanlığında kitap okumanın tadına doyum olmuyor. Kindle'ı alırken hem Amazon'dan kitap alıp okumak hem de makale okumak için kullanmayı düşünmüştüm. Birkaç günlük deneyimin ardından öğrendiklerimi paylaşayım istedim. 

İlk kitabımı alarak denedim, çok güzel. İster Amazon.com'daki rafınıza giderek dosyayı bilgisayara indirip ordan USB ile Kindle'a atıyorsunuz, ister Kindle ile kablosuz ağa bağlanıp doğrudan indiriyorsunuz. Bunun yanında kitaplarınızı Cloud Reader ile bilgisayarınızda veya Kindle for Android ile akıllı telefonunuzda okuyabiliyorsunuz. Bu yazılımlar kitapta nerede kaldığınızı, yer imlerinizi ve notlarınızı eşliyor, böylece bir sonraki okumanızda kaldığınız yerden devam edebilmenizi sağlıyor. Elbette bunun için okuduğunuz aracın İnternet erişiminin olması lazım. Yani farz-ı misal gece İnternet'e bağlı Kindle'dan kitabınızı okuyordunuz, uykunuz geldi yattınız uyudunuz. Sabah işe giderken otobüste trafiğe takıldınız, Android ile kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

Söylemeden geçmeyeyim; her ne hikmetse, ben Kindle'ı Amazon.com'dan almama rağmen Kindle hesabımı Amazon.de'ye kaydetmişler. Amazon.com'dan e-kitap alamıyordum, Amazon.de'den alın diye uyarı veriyordu. Biraz kurcaladım. Almanya adresim vardı, onu sildim, ABD adresi ekledim. Sonra Amazon.de'ye girip hesabımı Amazon.com'a taşı dedim. Ve sorun çözüldü.

Amazon'daki tüm e-kitaplar paralı değil, tonla ücretsiz kitap mevcut.  İçlerinde birçok dünya klasiği var. Tek tıkla indirip okumaya başlayabiliyorsunuz.

Kindle'daki İngilizce sözlük sayesinde bilmediğiniz kelimelere hızlıca bakabiliyorsunuz, kelimenin konumuna göre sayfanın altında veya üstünde kısaca ne olduğu yazıyor, isterseniz ayrıntılı açıklamaya da bakabiliyorsunuz. İçinde iki tane sözlük geliyor. Sözlüğü değiştirmek mümkün. Baktım, Amazon'da maalesef Türkçe büyük bir sözlük yok. Cep sözlüğü var bir tane. Onda da çoğu kelime yoktur zaten diye düşünüp esgeçtim.

İçinde ses sentezleyici var. Kullanmasam da güzel bir özellik. Önceden bilmediğim ama görünce hoşuma giden özelliği ise mp3 çalabilmesi. Kitap okurken ister Kindle'daki hoparlörden ister kulaklığınızdan müzik dinleyebiliyorsunuz. 

Gelelim ikinci konuya. Yani PDF makaleleri Kindle'da okumaya. Kindle'ı almadan önce şu değerlendirme yazısını okumuş ve oradan ümitlenerek almıştım. Yazılanlar ile birebir örtüşüyor diyebilirim. Özetle, Kindle'da makaleleri yatay şekilde okumak gerekiyor. PDF içinde Kindle'ın e-kitap formatında olduğu kadar çeşitli ayar yapamıyorsunuz. Örneğin metin tiplerini değiştiremiyorsunuz, PDF içindeki fontlar nasılsa öyle görünüyor. Zaten PDF'i  bilgisayarda görüntülerken de durum aynı. Matematiksel formüller Kindle'da düzgün görüntüleniyor. Bilinmesi gereken konu, e-mürekkepin siyah beyaz olduğu. Dolayısıyla renkli makaleleri siyah beyaz çıktı almışsınız gibi düşünebilirsiniz. Üşenmedim, birkaç fotoğraf çektim. Fotoğrafların görüntüsü biraz kötü çıktı ama olsun, buyrun: 

Görüntüler maalesef biraz bulanık çıktı ama fikir vermesi açısından iyi. Görüldüğü üzere çift sütunlu makalelerde yakınlaştırma yapıp bakmak gerekiyor ve formüller de, tablolar da gayet düzgün görünüyor. Tek sütunlu makaleler genelde yatay okumada sayfaya sığıyor. Ve normalde renkli olan resimler  görüldüğü üzere siyah beyaz görüntüleniyor.

Bir de ışıklı haliyle ilk kitabımın ilk sayfasını çekeyim:

Şahane!

Ve şimdi de memleket insanı olarak merak ettiğimiz konuya gelelim. Amazon'da 100000 kadar kitap var. Peki dilimizde e-kitap okuyabilececek miyiz? Güzel haber, evet! Kötü haber, dilimizdeki e-kitap sayısı maalesef çok az. Amazon'daki kitaplardan sadece birkaçı Türkçe. En çok Türkçe e-kitap İdefix'de; reyonunda şu an itibariyle 1897 kitap var. Çok az ama zamanla artacağını umuyorum. 

İdefix'teki kitapları okumak için farklı seçenekler mevcut. Örneğin Kitaplık uygulamasını kurarsanız Android ile okumak mümkün. Ya da Adobe Digital Editions ile bilgisayarınıza indirip okuyabiliyorsunuz. Ama durum şu ki İdefix'teki kitapları Kindle'da doğrudan okuyamıyorsunuz. Bunun için biraz takla atmak gerekiyor. Ama taklalar çok zor değil. Reçete şöyle:

  1. Bilgisayarınıza Adobe Digital Editions, ePUBee DRM Removal ve Calibre programlarını kurun.
  2. İdefix'ten aldığınız e-kitabın bilgilerini içeren dosyayı İdefix kitaplığınızdan bilgisayarınıza indirin.
  3. Bu dosyayı Adobe Digital Editions ile açın. İnternetten kitabınızı indirecek ve  belgelerinizde bir klasöre kaydedecek.
  4. ePUBee DRM Removal programını çalıştırın ve indirmiş olduğunuz kitabın DRM'ini kaldırın. (DİKKAT! Bu işlemi yaparak kitabın telif hakkını ihlal etmiş oluyorsunuz. Ben bunu yaparak zaten satın almış olduğum kitabımı sadece Kindle'ıma yüklüyorum ve bu dosyaları hiçbir şekilde paylaşmıyorum, sonradan siliyorum. Paylaşmak hem yasa dışıdır, hem de yayınevlerinin e-kitap yayınlama konusundaki hevesini kırarak e-kitapların dilimizde yaygınlaşmasını engeller. Yapacağınız işlemlerden bu reçetenin yazarı sorumlu değildir!)
  5. Calibre programını çalıştırın ve DRM'i kaldırılmış kitabınızı Calibre'de açın (ya da penceresinin üstüne sürükleyip bırakın).
  6. Calibre'de açılan kitabınızın üstüne sağ tıklayıp "Convert Books" -> "Cnvert individually" seçeneğini tıklayın ve açılan pencerede kitabın bilgilerini kontrol edip sağ üstteki "output format" seçeneğini MOBI olarak seçtikten sonra OK tuşuna basın. Sağ altta "Jobs" yazan yerde 1 tane iş göreceksiniz. Onun bitmesini bekleyin. 
  7. Bitince kitabınızın üstüne sağ tıklayın. "Save to disk" -> "Save only MOBI format to disk" seçeneği ile mobi uzantılı dosyayı Kindle'ınıza USB bağlantısı ile yükleyin.
  8. Artık kitabı Kindle'da okuyabilirsiniz. İşlemden sonra kitabın kopyasını bilgisayarınızdan kaldırın. 
  9. Kitabı okuyunca kitabınızı Kindle'dan da kaldırın. Merak etmeyin satın aldığınız kitaplar İdefix kitaplığınızda durmaya devam eder. Telif haklarını ihlal etmeyin ve kitabın kopyasını paylaşmayın.
Kindle'la ilgili başka deneyimlerim oldukça aktarmaya devam ederim. İyi okumalar...