Leo Babauta'nın Zen Habits'i yıllardır takip ettiğim nadide bir blog. Siteyi takip edip de Babauta'ya imrenmemek elde değil. Son zamanlarda da "...sız" bir yaşamın peşinde hayatından birtakım şeyleri çıkarmaya çabalıyor.

Bu listeyi kendi üstümden yorumlayarak yazmak istedim.

Temmuz: Kahve. Yerine: Çay. (Benim notum: Ben zaten haftada bir kahve içen biriyim. Çayı da azalttım bir hayli. Sabahları süt içiyorum genelde.)

Ağustos: Bir seferde 30 dk.'dan fazla oturmak. (Benim notum: Uzun süredir bunu yapmaya çabalıyorum. Farkı benim kısa aralarım 5 dk., uzun aram 15 dk. Bakınız: Pomodorroooo.)

Eylül: Video eğlencesi. (Benim notum: TV'yi hayatımdan çıkaralı yıllar oldu. Youtube'de de fazla zaman harcamıyorum. Facebook'ta videoları izlemeyi de azalttım mı bu iş tamam.)

Ekim: Şeker. Yerine: Sebze, meyve. (Benim notum: Bunu nasıl yaparım bilemiyorum ama doğrudan şekeri ben de hayatımdan çıkarmak istiyorum.)

Kasım: Yazma dışında sabahları İnternet ve bilgisayar. Yerine: Bir kitap yaz. (Benim notum: Telefonumdaki e-posta bildirilerini kapattım. E-postaya bile öğleden önce bakmayacağım. Öğleden önce gazete yok, sörf yok, Facebook yok! Düşünmek var, yazmak var.)

Aralık: İşlenmiş karbonhidratlar. Yerine: Sebzeler. (Benim notum: İşlenmiş karbonhidratların tüketimi sağlık için son derece tehlikeli. Çok isabetli olur kurtulmak.)

Ocak: Yazı yazmak dışında tüm gün İnternet. Yerine: Kitap yaz. (Benim notum: Bu bana uygun değil. İnternet'i sadece belli bir zaman diliminde -örneğin öğleden sonra- kullanmak olabilir.)

Şubat: Alkol. Yerine: Çay. (Benim notum: Nadir de olsa içmeyi severim. Dostlarla rakı sofrasının yeri apayrı. Limonata ile votkaya da bayılırım. Biraya güle güle demek olabilir.)

Mart: Cep telefonu. Yerine: Çizim. (Telefonu bırakmam mümkün değil. Zaten bu madde bana çok uygun da değil. Telefonumda Ankidroid, Duolingo, Evernote, Pomodroido, Takvim gibi faydalı uygulamalardan vazgeçmek istemem. Ama çizim yapmak isterim. Özellikle karikatür. İleride yazacağım kitabın içine kendi çizeceğim karikatürleri koyma hayalim var.)

Nisan: Yeni şeyler alma. Yerine: Kendin yapmak, ödünç almak, paylaşmak. (Benim notum: Bu maddeyi kitaplara uygulamam uygun olur. O kadar çok alınmış ama okunmamış kitabım var ki. Kütüphaneyi hiç verimli kullanmıyorum.)

Mayıs: Dışarıda yemek yemek. Yerine: Doğa. Yemek yapıp dostları çağırma. (Benim notum: Bunu alışkanlık edebilmeyi çok isterim.)

Haziran: Bilgisayar. Yerine: Meditasyon, esneme, yazma, çizme. (Benim notum: Bu da bana fazla. Bu ay Facebook'u kapatmayı düşünebilirim.)