Merhaba sevgili okurlar,

Ben yıllardır -neredeyse araştırma yaşamıma başladığımdan beri- MATLAB kullanıyorum. MATLAB, bilimsel programlama için biçilmiş kaftan. Fakat sık sık Python'a geçsem ne de güzel olur diye sıçramalar yaptım. Bir kısmında başarılı oldum. Örneğin bir dönem aldığım  derslerin projelerini hep Python'da yaptım. Fakat iş bilimsel programlamaya ve yazdığım MATLAB kodlarını Python'da tekrar yazmaya gelince çok zorlandım. Dayanamayıp vazgeçtim. Ama yine ve yeni bir motivasyonla tekrar bu işe dalmayı düşünüyorum. Kendimce nedenlerim şöyle:

  1. Python bilimsel hesaplamalar için yeterli bir dil. Numpy, Scipy, matplotlib, IPython gibi kütüphane ve araçlarla MATLAB'ın temel işlevlerini görebiliyor.
  2. Python özgür. Üniversite içindeyken MATLAB lisans erişimi var ama sonrasında ne olacak?
  3. Her ne kadar şu anki araştırmalarım araçkutusu gerektirmese ve temel matris ve olasılık kütüphaneleri ile yapılabilse de yapay öğrenmeden sinyal işlemeye birçok kütüphane var Python'da.
  4. MATLAB'ın aksine genel kullanım için uygun bir dil. Günlük betik (scripting) işlerinizi de MATLAB ile yapabilirsiniz ama bu çiviye balyozla dalmak gibi oluyor biraz. Python bu işler için biçilmiş kaftan. Bunun yanında web uygulaması (Django) veya arayüz tasarımı (PyQT) için de harika.
  5. Python yazanlar yeni programlama paradigmalarıyla daha hızlı tanışıyor. MATLAB ile ise biraz tavşanın suyunun suyu durumu var. Örneğin yılların nesne tabanlı programlaması bile MATLAB'de bi' güdük yapılıyor. Diyebilirsiniz ki, nesne tabanlı yazmaya ne gerek var, anlayışla karşılar ve kaçarım.

Sizin önerileriniz nedir, çok merak ediyorum. Mesela neden MATLAB kullanıyorsunuz? Ya da neden Python kullanıyorsunuz? Birini ötekine neden tercih edersiniz? Siz benim yerimde olsanız nasıl bir yöntem izlersiniz?

Not: Python ve MATLAB özelinde fikir belirtirseniz çok sevinirim. Octave, R, vb. bu yazının ve benim ilgi alanım kapsamında değil. Araştırmacıların ne düşündüğünü ve nasıl bir çalışma içinde olduğunu gerçekten merak ediyorum.