Geçtiğimiz aylarda Musescore ile başladığım desteğe WordPress ile devam etmiştim. Bu ay ise Anki'ye çam sakızı çoban armağanı 10 dolarlık bir destek verdim. Umarım geliştiricisi Anki'yi geliştirmeye yıllarca daha devam eder.

Listeyi güncelledim.

Neden Anki, nedir bu Anki?

Aralıklı öğrenme (spaced repetition) diye bir tabir var. Algoritması bile var. Merak ederseniz Wired'daki bu makaleyi sakin kafayla bir okuyun derim. Beni çok etkilemiş bir makaledir kendisi.

Özetle şöyle: Bilgileri flaş kartlara ekliyorsunuz. Destenize atıyorsunuz. Sonra o size günlük belli bir miktar kart soruyor. Bir kartı ele alalım. Bugün bildiniz mi, yarın soruyor; yarın bildiniz mi, üç gün sonra; sonra bir hafta... Böyle böyle artan zaman aralıklarıyla bilginizi tazeliyor. İnsan tam unutacakken hatırladığında çok şukela olurmuş, bilimciler öyle diyor. Her gün tonla karta bakmıyorsunuz, sadece hatırlamanız gerekenler önünüze çıkıyor. Hem baymıyor, hem de bilginizi taze tutuyorsunuz.

Normalde bu işi yapan program paralı. Anki bunun ücretsiz alternatifi. Ayrıca Ankidroid diye de Android uygulaması var.

Ben bilgisayarımdaki Anki programı ile güncellemeleri yapıyorum. Android'de yatmadan önce günün kartlarına bir göz atıyorum. Yattığınız yerde günde 10 dakika ayırarak bir yılda birkaç bin kelime öğrenebilirsiniz.

Almanca destem bir hayli birikti. İngilizcemi de geliştirmeye devam ediyorum. İnternette bir şeyler okurken tureng'den baktığım kelimeyi tarayıcıda AnkiWeb'den hemen giriyorum. Programla falan uğraşmama gerek kalmıyor. Android'de de  Anki'de de her şey eşitleniyor (senkronize). Hatta bilmediğim Türkçe kelimeleri eklediğim bir deste bile yaptım.

Bir de tabii istatistik ve yapay öğrenme ile ilgili de bir destem var. LaTeX gömebildiğiniz için formülleri ekleyebiliyorsunuz. "Yok artık, amma da ezberciymişin" diyebilirsiniz. Her şeyi eklemiyorum, merak etmeyin. Sadece sık kullandığım ve ezberimde olmasının bana bir şeyler katacağını düşündüğüm şeyleri. Zaten dil kelime dağarcığındaki gibi verimli kullanamıyorum. Bunun için başka arayışlar içindeyim.

Neyse lafı fazla uzattım. Böyle bir yazılıma, daha doğru yazılımlar topluluğuna 10 dolarlar feda olsun.

Siz de bugün beğendiğiniz bir özgür harekete destek verin. Unutmayın, bu destek o harekete nitelik olarak mutlaka geri dönecektir.