Kullanılan yazılımlar

  1. Lilypond'u indirmek için tıklayın.
  2. Frescobaldi'yi indirmek için tıklayın.

Uzun süredir notaları elimle yazıyordum veya eldeki fotokopilerle devam ediyordum. Müzik hocam Finale veya Sibelius ile yazmamı tavsiye etmişti. Bunlar grafik arayüzlü ücretli programlar. Ben tercihimi metin tabanlı Lilypond'dan yana kullandım. Lilypond profesyonel bir nota yazma yazılımı. Hem de ücretsiz ve özgür.

Lilypond'u LaTeX, Finale ve Sibelius'u da Word gibi düşünebilirsiniz.

Dün oturup Lilypond'un sözdizimini öğrendim ve ilk notamı yazdım. Arayüz olarak da Frescobaldi'yi kullandım.

Örnek teşkil etmesi açısından paylaşayım istedim: Notasını yazdığım şarkı Право Хоро. Latince harflerle Pravo Horo. Türkçesiyle Düz Dans. Harika bir Bulgaristan halk ezgisi.

Lilypond çok güzel PDF çıktısı veriyor. Aynı biçimde İnternette yayınlamak için PNG çıktıları almak mümkün:

 

Şarkıyı dinlemek isterseniz MIDI çıktısı da alabilirsiniz.

Tüm bu çıktıları ürettiğim kaynak kodu buradan indirebilirsiniz.

Lilypond ile yazmanın birçok avantajı var:

  • Şarkının kaynak koduna erişebilirsiniz. Metin editörlerine alışıksanız yeni notalar yazmak çok kolay. Kaynak kodunun okunabilirliği bence gayet yüksek.
  • Bazı ayarları bir kez yapıp, daha sonra yeni notalara ekleyebilirsiniz. Örneğin sayfa boşlukları, altlık/üstlük içerikleri. Bunları include ile almak mümkün.
  • Metin bazlı olduğu için kaynakları birkaç kişi ortaklaşa yazabilirsiniz. İmece usulü kod yazmak gibi.
  • Tek satır komutla tüm notaları transpoze edebilirsiniz. Örneğin la notası do olacak biçimde transpoze etmek için \transpose la do komutu yeterli. Yeni halinin PDF'i burada. Görüldüğü gibi akorlar ve anahtarlar da dahil her şey uygun biçimde değişmiş.
  • MIDI çıktısındaki enstrümanları ayarlamak mümkün. Ben flüt kullandım kulağa hoş geldiği için. Aslında transpoze edilmiş bir de akordeon kullanmıştım ama onu beğenmedim, kaldırdım. MIDI'yi elektronik müzik ile karıştırmamak lazım. MIDI'nin sunduğu imkanlar kısıtlı. Çalmadan önce şarkı hakkında fikir vermesi açısından birebir.
  • Lilypond profesyonel bir yazılım. Oldukça karmaşık notaları dahi yazmak mümkün. Örneklere bakabilirsiniz.

Maalesef Türkçe sitelerdeki notalarda ne akor var, ne de bazen ölçüleri tutuyor. Ben yazdığım notaları paylaşabilirim ileriki günlerde. Siz de Lilypond kullanıp notaları paylaşsanız şahane olur!