Geçtiğimiz sene düzenlenen SİU'12 sonrasında konferanstan izlenimler yazısı paylaşmıştım. Şimdi de benzer bir yazı yazayım istedim. Yine bütünlüklü bir yazı olmayacak, aklıma gelen derlediğim düşünceleri başlıklar altında toplayacağım.

Mutlu Haberler

Geçen sene olduğu gibi bu seneki çalışmamız da en iyi bildiri listesinde ilk 6'ya kaldı ve IEEE En İyi Bildiri Oturumu'nda çalışmamızı sundum. Çalışmamız jüri tarafından beğenilmiş; IEEE En İyi Bildiri Ödülünü kazandı. Bunun dışında farklı bir jürinin değerlendirdiği Alper Atalay Birincilik Ödülü'nü de almamız sürpriz oldu. Çifte birincilik getiren "Çok-öbekli Veri için Aradeğerlemeci Ayrışım" isimli çalışmamızı hocalarım A. T. Cemgil ve L. Akarun ile birlikte yapmıştık. İkisine de tekrardan çok teşekkür ederim. Ama en büyük teşekkürü annem hak ediyor. Çünkü ara tatilde evdeydim ve saatlerce odadan çıkmayıp bildiriyi yazmakla uğraşırken sağ olsun, böreklerle pastalarla destek kuvvet oldu...

Bu sene 9 ödülün 4'ü bizim Pilab'tan çıkan çalışmalara layık görülmüş. Bu bizim için çok mutluluk verici oldu.

Sunumu HTML ile hazırlamıştım. Sitedeki yayınlar kısmındaki ilgili maddeye HTML ve PDF hallerini ekledim.

Her şey dahil olmayan her şey dahil otel

Girne'de Acapulco Otel'de konakladık. Bi' ton para. Sözde her şey dahil. Ama neye elimizi uzatsak o dahil değil diyorlar. Lobiden su istiyorsun, oda numarası soruyorlar. Neymiş; bazılarına her şey dahil değilmiş de bunu sadece kontrol amaçlı yapıyorlarmış. Günde gittiğim üç öğün yemekte, içtiğim her çayda, içecekte, hatta içtiğim suda kontrol edilmekten bıktım, usandım. Son gün öğle yemeği yiyeceğiz. Yiyemezmişiz, girerken öğle yemeği almışız. Diyorum dün akşam gala yemeği var diye bize yemek yedirmediniz burada. Gala yemeği konferans katılım ücretine dahil olur, konaklamaya değil. Yok efendim, o sayılmazmış. Zaten yemek açık büfe. Çirkeflik istesem kahvaltıda 20 tane elma alırım, kimse de bir şey diyemez. O kadar para vermişiz, bir tabak daha yemek yesem n'olacak! Müşteri memnuniyeti sıfır olarak ayrıldık hepimiz. Kıbrıs'a giderseniz hiç ama hiç tavsiye etmeyeceğim bir otel kendisi. Güzelim kumsalı parsellemişler ama hizmet ve muamele çok kötü.

Türkçe Karakter Çevirici

Doktora konumla hiç ilgisi olmasa da bir sunum özellikle ilgimi çekti: "İngilizce Alfabesi Kullanılarak Yazılmış Türkçe Metinlerin Türkçe Alfabesine Göre Yeniden Oluşturulması". GYTE'den Y. S. Akgül sundu. Meğersem bu konuda Dr. D. Yüret'in yaptığı çalışma baz alınarak M. E. Acer tarafından geliştirilen bir site mevcutmuş. Hatta tarayıcılar için eklentileri dahi varmış. Denedim, güzel çalışıyor gibi. Ama "Oduncudan odun aldi"yı beceremedi. "Ödüncü" diye çeviriyor. Konferansta dinlediğim sunumda vardı bu cümle ve sonuçlar çok daha umut vericiydi. Umarım yakın zamanda çalışma olgunlaşır ve benzer uygulamalar doğurur.

Daha kaliteli bildiriler

Önceki senelerde kötü diyeceğim bildirilere ve sunumlarına denk geliyordum. Bu sene girdiğim sunumlar genellikle güzeldi. SİU güzel ve verimli geçti.

Vira SİU'14

SİU seneye KTÜ tarafından Trabzon'da düzenlenecek. Vira Karadeniz!