Başlamadan önce not:VLC (Videolan) açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir ortam oynatıcısıdır. GNU/Linux, Windows, Mac OS, vb. gibi platformlarda çalışabilir. DVD çalar, (varsa altyazısıyla) video oynatır, müzik dinletir, Açılana kadar insanın sabır taşlarını çatlatan Windows Media Player'a çok güzel bir alternatiftir. Yeni öğrendim ki, beğendiğim başka birçok yazılıma da alternatif olabilirmiş.

Yıllardır Bsplayer'daki kısayollara ve kullanılabilirliğine alışmış biri için VLC'ye geçmek çok zor gelebiliyor.  Hele sağ/sol tuşlarının filmi ileri/geri sarmaya yaramadığını görmek. Filmde bir yeri tekrar izlemek istersem şunları yapıyorum: Ekranı küçült, zaman imlecini sürükle ve yaklaşık (uzun bir film için) 30 saniye hata payı ile istemediğim yerleri de yeniden izle. Yani, kısacası: Ölme eşeğim ölme. Dedim, dvd çalıyor, hatta "flv" uzantılı dosyaları bile oynatıyor ama temel şeyler eksik kalmış

Sonra bir öğrendim ki kısayollar varmış, hem de çok daha çeşitli ve faydalı. Altta benim tam ekrandayken kullandığım kısayollardan vereyim birkaç tane. Tümüne "Preferences/Interface/Hotkey setting" sekmesinden ulaşabilirsiniz, hatta kısayolları değiştirebilirsiniz.

Birkaç Kısayol

Boşluk: Oynat/Duraklat
Shift+Sağ / Shift+Sol: Çok kısa İleri/Geri sarma (~3 sn)
Alt+Sağ / Alt+Sol: Kısa İleri/Geri sarma (~10 sn)
Ctrl+Sağ / Ctrl+Sol: Normal İleri/Geri sarma (~1 dk)
Ctrl+Yukarı / Ctrl+Aşağı: Ses Arttır/Azalt
m: Sessiz
a: En/Boy oranını değiştir
k: Altyazıyı göster/gizle/değiştir

Bir de değişik temalar varmış. VLC'nin yüklenen temadaki gibi gözükmesi için "Preferences/Interface/Main interfaces" sekmesinden "Interface module" seçeneğini "Skinnable Interface" yapmak ve sonra da VLC'nin bir yerine sağ tıklayıp, menüden "Select skin/Open skin" ile temayı seçmek lazım.

Böylece VLC, film izlemek için işimi fazlasıyla görür duruma geldi :)