Beş gün önce, bana yol göstermesi için sarı not kağıtlarıma şöyle not almıştım:

Eğitim 1
---------------------------------------------
Tüm resimler için:
    resmi oku ve L adet imge piramidi basamaklarını oluştur (ölçekle)
    nirengi noktalarını oku ve L adet ölçekle
    noktaların profillerini bul
    profillerdeki gradienti (değişimi) bul
Ortalama gradienti ve gradient kovaryansını hesapla ve dosyaya kaydet

Eğitim 2
---------------------------------------------
Tüm şekiller için:
    şekli oku ve örnek olarak al
Tüm örneklere PCA uygula
Bulunan özdeğerleri, özvektörleri ve ortalama şekli kaydet

Üsttekileri anlamanızı beklemiyorum, zaten yazının amacı bunları anlatmak da değil, sadece örnek olsunlar istedim. Bunları planlayıp yazmam yarım saatimi falan aldı. Ama gelgelelim hala kodlayabilmiş değilim! Üstelik beş gündür gayet verimli de çalışıyorum.

Bilgisayarla görme gibi deneysel yönü ağır basan dallarda bir şey geliştirmek cidden çok meşakkatli. Kod yazmayanlar bilemez! Veritabanı oluşturmak zahmet ister. Programın birçok örnekte çalışması çok zaman isteyeceğinden eniyilemeye çalışırsınız. Olmadık bir yerde 'codec' problemi olur. Bilmem kaç işlemcili sunucu buldum diye sevinirsiniz, kodunuzda kullandığınız bir bileşen 64 bitlik makinede çalışmaz, oturup kalırsınız. Üç gün bekler sonra da bir bakarsınız, mantıksal bir hata yapmışsınız, haydi sil baştan. Ya da sonuçlar %100 başarılı olarak gözükür. Deneyimli iseniz sevinmezsiniz, çünkü biraz araştırınca kodda hata yaptığınızı ve gerçeklikleri yanlışlıkla veri olarak kullandığınızı farkedersiniz. Ve daha...

Siz tüm bunlarla boğuşurken, dışarıdan birisi için yaptıklarınız anlamsız gelebilir. Sizin iki satırlık düşünceyi bir haftada kodlayamadığınızı da düşünebilir. Ama ne yazık ki öyle kolay değil bu işler. Uzun süre yılmadan sabırla çalışmak gerekiyor, arada da fos çıkıyor.

Bunları niye anlatıyorum? Yaptığım işten sıkılmış falan değilim. Bilgisayarla görme konusunda (veya benzeri özelliklere sahip başka bir konuda, nitekim çoğu alan böyle gözüküyor) çalışmak ciddi bir sabır ve uğraş gerektiriyor. Şunu bilmek lazım: Farkı yaratabilmek kuru kuru düşünmekten ziyade üretmekten kaynaklanıyor. İlk düşünen değil, ilk hayat veren kazanır.