Sevgili okurlar, bir konuda sizin nasıl davrandığınızı merak ediyorum. Yıllardır ekran karşısında çalışmama rağmen ben dijital olarak makale okumayı sevmiyor ve pek beceremiyorum, çıktı alıp okumayı tercih ediyorum. Kod yazmak gibi işler dışında yoğun odaklanma gerektiren işler için de durum benzer. Sadece matematiksel konularda değil, köşe yazısı tadında beğendiğim bir yazı olursa da çıktı alıp okuyorum. Bu konuda görece dirençli olsam da, ekrandan okurken linkten linke atlıyorum ve saatler sonunda rüzgar hiç beklemediğim limanlara sürüklemiş olabiliyor beni. Fakat yazılı bir metine daha iyi odaklanıp, anlamadığım ya da eksik kalan kısımları tekrar dönmek üzere atlıyorum, dış kaynaklardan bakmam gereken şeyleri çok çok acil değilse sonra araştırmak üzere not ediyorum. Birkaç sayfa metin tüm günümü alabiliyor fakat gün sonunda çok daha anlamış hissediyor ve tatmin oluyorum. Google, vb. arama motorlarını modern kütüphane görevlileri gibi düşünüp kaynak taramak için onlardan yararlanmak ile belli bir materyali derinine hazmetme dengesini sağlamaya çalışıyorum.

Merak ettiğim ise şu: Siz makaleleri ekrandan sıkıntısız okuyabiliyor musunuz? Durum böyle ise nasıl not tutuyorsunuz ve ilerisi için saklıyorsunuz? Yoksa siz de okumanız gerektiğini düşündüğünüz makaleleri çıktı alıp mı okuyorsunuz? Sizce bu ilişki yöntemlerinin algıda farklı sonuçlar vermesinin sebebi ne?

Yazıyı sonlandırmadan son soru için ilginç yorumlar vereyim. Bana göre link muhteşem bir buluş, fakat sıklığı artarsa hiç bir şey öğrenememenize sebep oluyor. Birinci temel neden bence bu. Bir diğeri de karşıya bakmak ile masanın üstüne bakmak. Yani, aşağı-karşıya bakmak. Bu fark, sebebini bilmediğim şekilde algımızı çok etkiliyor.