"Siteniz ne kadar eder?" sloganıyla hizmet veren bir siteye denk geldim. Biraz oynadım: Şu anda bulunduğunuz siteye 78$ değer biçti :) Buraya reklam koymak gibi bir niyetim yok ama taş çatlatsam ayda 1$ kazanabilirmişim! Çok para be!

Birkaç farklı sitede tarama yaptım. Çoğunun kazanacağı burası gibi, en fazlası ise 10 katı. Böyle söyleyince çarpıcı oluyor ama 10$ ediyor, çok değil yani. Bazı sitelerde tahmin ettiğim üzere yüksek değer veriyor. Mesela Boğaziçi'ne 182.909$ veriyor! Ayda da özel çabalarla 5000$'a kadar kazanabileceğini söylüyor. Transkiptin 6,5 lira olduğu bir üniversite buradan da para kazanmayı nasıl akıl edemez, hayret! Öğrencilere ayda ~500 (günde ~25) transkript satmış gibi olur.

Değerlendirmelerinde nasıl bir hesaplama yaptıklarına dair bir yazı bulamadım ne yazık ki. Zaten güvenilir denemez ama verdiği sonuçlar tahminlerime biraz uydu. Belki şans. Sizin siteniz var da çok farklı düşünüyorsanız (sonuçlar deneyiminizden farklı ise) yorum girebilirsiniz.

Bu yazıyı yazmamın sebebi; internetten (bloğunuzdan) para kazanmayı düşünüyorsanız, bu işi bir kez daha düşünün demek istemem. Kaldı ki; reklamlar bazı insanların (benim gibi) gözünde güvenilirliği ve samimiyeti düşürür. Eğer sitenizi ıvır zıvırla dolduracaksanız buyurun, dükkan sizin! Siz de zamanınızı internet çöplüğünü büyütmek için kullanın. Ama ciddi bir şeyler yazayım, üreteyim derseniz bence okurlarınızı düşünün. Çok cafcaflı, her yerinden açılır pencere çıkan, her satırı reklam dolu sayfalar yapmayın. Belki bir bağış ("donation") linki ekleyip emeğinizden yararlanan insanlardan katkı bekleyebilirsiniz. Bu iş İngilizce yazılarda çok yaygın ve güzel güzel işliyor da ama ne yazık ki bizim dilimizi sadece memleketim insanları konuşabiliyor ve onlar da biraz beleşçi! Gözüne sokmadıktan sonra sponsor bağlantılar da iyi bir yöntemmiş gibi geliyor bana.

İçerik önemli diyorsanız siz de ona önem verin. Yazdıklarınız bilgi içersin. Unutmayın, bir siteye değer biçmek $ veya YTL cinsinden olmuyor sadece. Saat/gün/ay/yıl birimleri de var. Harcadığınız "zaman" ayda 5-10$'dan çok daha önemlidir. Parayla geri alamazsınız!