Google Analytics’ten bakıyorum, -ne hikmetse- arada “neden bilgisayar mühendisliği” sorgusuyla bu siteye gelenler oluyor. Biz de gelenleri boş çevirmeyelim. CmpE Tanıtım DVDsi’nde kullandığımız, “ACM Computing Degrees & Careers Brochure” kaynaklı dokümanı, çevirmeni N. Alyüz’ün izniyle burada yayınlıyorum. Buyurun…

Başlamadan not: Yazıda bahsi geçen bazı alanlar sadece bilgisayar mühendislerine has değil veya bilgisayar mühendislerinin ilgisindeki tüm alanlar bunlarla sınırlı değil. Örneğin, özellikle donanım ile ilgili olan alanlar (çip üretimi gibi) elektronik mühendislerinin de yoğunlukta olduğu alanlar. Yazıyı genel bir fikir vermesi açısından değerlendirmek gerekli.

Bugünün İleri Teknoloji Gelişimi, Yarının İleri Teknoloji Patlaması

Dünyada şirketler küreselleştikçe, bilgisayar alanındaki profesyonellere ve yöneticilere olan ihtiyaç da artmaktadır. Hastalıklara karşı savaşmaktan, açlığı durdurmaya, eğitim kalitesini yükseltmekten, çevreyi korumaya kadar pek çok konuda karşılaşılan büyük sorunların neredeyse hepsinde, çözüm için bilgisayar alanına yönelinmektedir.

Bilgisayar alanındaki mesleklere ilişkin iş büyüme oranları incelendiğinde, açıkça görülmektedir ki günümüz piyasası, bu alanda yetkin uzmanlara sunduğu yüksek maaşlı iş imkanlarıyla büyük talep görmekte ve bilgisayar alanındaki kariyerleri çekici kılmaktadır.

Size de çekici geliyorsa, bilgisayar mühendisliği alanında alacağınız lisans derecesi bunu sağlayacaktır.

Dereceler

Siz de yeni nesil cep telefonlarının, küçük boyutlu medya oynatıcılarının, hatta ileri teknoloji giysilerin yapımında rol almak mı istiyorsunuz? Yoksa arzunuz yeni ve çok daha gelişmiş medikal araçlar mı yaratmak?

Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri; telefon, medya oynatıcı, alarm sistemleri, x-ray cihazları ve hatta lazer destekli ameliyat aletleri gibi birçok cihaza ilişkin sayısal donanımın tasarımı ve bu cihazlara ait yazılımların geliştirilmesi üzerinde çalışmaktadır. Bilgisayar Mühendisleri özelleşmiş donanımları ve gömülü yazılımları entegre ederek var olan teknolojileri geliştirirken yeni buluşlar da ortaya çıkarmaktadırlar.

Bulmaca çözmeyi seviyor musunuz? Bilgisayar kullanımına ilişkin yeni önerileriniz mi var? Yoksa yeni fikirler üzerinde fikir alışverişi yapmaktan mı keyif alıyorsunuz?

Bilgisayar Mühendisliği teoriden pratiğe geniş bit alanda keskin buluşlara olanak sağlamaktadır. Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunları, yeni teknolojilerden haberdar bir şekilde pek çok farklı alana yayılan geniş bir kariyer yelpazesine sahip olurlar. Çeşitli uygulama alanlarında karşımıza çıkan bilgisayar mühendisleri, tasarladıkları ve geliştirdikleri yazılımlarla robotik ve bilgisayarlı görü çalışmalarında da etkili çözümler sunmaktadırlar. Ders programlarındaki çeşitlilikle, öğrencilerin istekleri doğrultusunda bu konularda özelleşmesine olanak sağlanmaktadır.

Yönetmenler, besteciler ve mimarlar – tümü gerçeğin farkında. Ya siz? Yazılım ürünleri üretmek, sadece kod yazmaktan çok daha fazlasını içerir.

Bilgisayar mühendisleri de gerçeğin farkında. Bir ürünün yaşam döngüsü, o ürüne ait verimlilik, güvenilirlilik, tüketici bütçesine uygunluk ve bakımının sağlanması gibi birçok etkeni içerir. Kapsamlı ve maliyetli yazılım sistemleri genellikle kritik güvenlik uygulamalarında önemli bir rol oynamakta ve birçok daha küçük çaplı yapı taşlarından oluşmaktadır. Bilgisayar mühendisleri; mühendislik ve matematik alanındaki deneyimlerini, karmaşık bir yazılımın tasarım, tanım ve organizasyonunu yaparken ortaya koymaktadırlar.

Bilgisayar Mühendisliği, mezunlarına yazılım mühendisliğinde yüksek lisans yapma olanağı sağlayarak, kapsamlı yazılım geliştirme projelerinde yer almak isteyenler için yol gösterici olmaktadır.

Kariyerler

Medikal Görüntüleme

Günümüzde doktorlar bir hastanın kalp damarlarındaki tıkanıklıkları temizleyerek, olası bir kalp krizini önleyebilmektedir. Modern medikal görüntüleme yöntemleriyle, tıkalı alan ameliyata gerek duyulmadan teşhis edilebilmektedir. CAT tarama, MRI ve ultrason, bilgisayar alanında çalışan profesyonellerin ürünleridir. Donanımsal tasarımlar, görüntü işlemede kullanılan algoritmalar, medikal kalite standartlarına uygun yazılımlar, bilgisayar mühendisleri tarafından geliştirilmektedir. Önümüzdeki yıllarda, bilgisayar alanındaki yeni gelişmelerle ve zorlanan sınırlarla, doktorlar kilometrelerce uzaktan, kamera ve robotik kol yardımıyla ameliyat gerçekleştirebileceklerdir.

Mobil Cihazlar

Cep telefonlarını yalnızca sesli aramalar için kullanmak artık geçmişte kalıyor. İnternete ulaşım sağlarken, oyun oynamaya olanak veren, fotoğraf çekebilen, hatta o an nerede bulunduğunuzu bile bildirebilen bir cihaza dönüşmektedir. İlerde, yanından geçtiğiniz bir mekanda en sevdiğiniz müzik grubunun çaldığını duyar duymaz tek bir tuşa basarak bilet alabileceksiniz. Ya da otobüse binmeden hemen önce, biletinizi edinebileceksiniz. Bilgisayar mühendisleri, gün geçtikçe daha küçük ve daha az güç tüketen çiplere daha çok işlevi ve eğlenceyi sığdırmaktadırlar.

Bilgisayar Oyunları

Microsoft Xbox 360, Sony Playstation 3, Nintendo Wii. Üçü de çok güçlü oyun makineleri. Ama bunların ardında yatan teknoloji oyun değil. Günümüzde artık oyunlar da sadece çocuklar için değil. Yetişkinler oyunları oynamakla da kalmıyor, aynı zamanda onları yaratıyor da. Tüm bu yapay gerçeklik platformlarının ardında bilgisayar mühendisliği yatıyor. Bilgisayar mühendisleri, gerçekçi 3-boyutlu karakterleri görüntüleme kapasitesine sahip, çok daha güçlü çipler üretmektedir. Bilgisayar mühendisliği alanında uzmanlaşanlar, oyunları mücadeleci kılan ve böylelikle oyuncuları daha da fazlasını aramaya teşvik eden yapay zekayı yaratmaktadırlar.

İnternette Bilgiye Erişim

Çoğu insan, her gün Yahoo ya da Google gibi arama motorlarından yararlanmaktadır. Bu arama motorları, günümüzde olduklarından çok daha hızlı aramaya imkan sağlayabilirler. Peki imgelerdeki nesneleri aramaya ne dersiniz? Peki ya filmlerdeki sahneleri? Günümüzde internet her geçen gün daha da gelişmektedir ve bu gelişime ayak uydurabilmek için arama motorları da bilginin içeriğini sorgulayabilmelidir. Bilgisayar mühendisleri, aramayı mümkün kılan yaklaşımları tasarlamakta ve sonuca ulaşan ürünleri geliştirmektedirler. Karmaşık ve yüksek performanslı bilgisayar ağları tasarlayarak, uçsuz bucaksız miktardaki veriyle başedebilmeyi sağlamaktadırlar.

İnternet Üzerinden Müzik ve Film Dağıtımı

Günün birinde, torunlarınıza bir zamanlar televizyonun nasıl bir şey olduğunu anlatıyor olabilirsiniz. Müzik, film ve her türlü medyanın geleceği internettir. iTunes’dan tutun da YouTube’a kadar, ticari eğlence internet üzerinde hızla yayılmaktadır. Belli başlı stüdyoların çoğu, filmlerini internet üzerinden dağıtma planları yapmaktadır. Eğlence endüstrisindeki devrim, teknoloji ve bilgisayar uzmanlıkları tarafından yönlendirilmektedir. Bilgisayar mühendisleri bir yandan tüm medyaların arşivlenmesini sağlayan veri kütüphanelerinin tasarlanmasında görev alırken, bir yandan da tüketicilerin istekleri doğrultusunda ilgi çekiçi ve etkili arayüzler oluşturmaktadır. Tüm bu verilere ulaşımı sağlayacak iPod gibi diğer birçok medya oynatıcının da geliştirilmesi bu mühendisler tarafından gerçekleştirilmektedir.