Kod geliştikçe arada istatistiklere bakmak güzel oluyor. Kodu subversion'da tutuyorsanız statsvn ile bunu yapmak mümkün. Bunu her yaptığımda nasıl yaptığımı unutup, tekrar bakmam gerekiyor. Burada saklayayım...

Statsvn Ubuntu depolarında var. Oradan çekilebilir veya jar dosyası olarak indirilip java ile çağırabilir. Ben paketi indirdim, statsvn diye doğrudan çağırılabiliyor. Merak ettiğiniz açık kaynak bir projenin istatistiklerini de görebilirsiniz. İşlemler şöyle:


Projenin güncel halini depodan bilgisayarınıza çekin:

svn co svn://projenin_sunucudaki_adresi projenin_lokal_konumu

Ardından istatistikleri oluşturmak istediğiniz klasörü oluşturun, mesela tam adı istatistikler olsun. projenin_lokal_konumu'na gidip subversion log dosyası oluşturun

svn log -v --xml  > istatistikler/logdosyasi.log

Ve son olarak istatistikler dizinine geçip, statsvn ile oraya html çıktılarını oluşturun

statsvn  logdosyasi.log  projenin_lokal_konumu

En çok hangi geliştiricinin aktif olduğundan, hangi dillerde ne kadar kod yazıldığını, hangi günler veya saatler en çok çalışıldığını görebiliyorsunuz. Bir nevi zehir hafiyelik yani.

Bunun çok daha gelişmiş, profesyonel türevleri vardır ama bu da yeterli. Bir de Ohloh var, çok daha ayrıntılı istatistik veriyor fakat oraya koyacağınız projenin kodlarını açmanız gerekiyor(du). Statsvn küçük çaplı, kapalı projelerde de kullanılabilmesi açısından duruma göre daha uygun olabiliyor.

Zehir hafiyelik dışında, takım arkadaşları pıtır pıtır kod yazarken insanın kendi tembelliğini görmesi açısından motive edici de olabiliyor!