Dümensiz yolculuk
Shilov'un "Linear Algebra" kitabını okumaya başladım... Bıraktım. Sonra yine okudum... Ve yine bıraktım. Başka bir kitap aldım elime... Ara verdim... Bu ara hiç bitmedi. Sonra başka biri daha...
İnternette bir sayfaya girdim, bir bağlantı, ordan da başka bir bağlantı...
Dümensiz yolculuk insanı ummadığı limanlara sürükler. Ya da çoğunlukla olduğu gibi hiçbir limana sürüklemez.
2 yorum
Problemlemin internet ile ilgili kısmından ben de uzun zamandır mustaribim.. Bütün bu bağlantılar karmaşasında kaybolmanın yanında internetin bu yapısı ve bizim de onunla etkileşme biçimimiz kesinlikle bir şeyleri değiştiriyor gibi geliyor bana; okuma alışkanlığımızdan,dikkatimizi yoğunlaştırmadan düşünme biçimimize kadar.. Birkaç yıl önce dinlediğim ve hala aklımda olan bir sesli yayın vardı, bu konu hakkında çok güzel noktalara değiniyordu : http://bit.ly/lROLf1 ..
Çok sağol Arif bu esli yayın için. O kadar güzel bir ana denk geldi ki... Bir süredir yolda geçen zamanımı değerlendireyim istiyordum. Sırf bunun için yeni bir taşınabilir (radyolu) müzikçalar aldım. İlgilenebileceğim sesli yayın (podcast) sitelerini kurcaladım ama pek de istediğim gibisini bulamamıştım. Önerdiğin yayını dinledim bu sabah yolda. Bu anlamda tam yerine oturdu.
Ben de benzer düşünüyorum. Eşyalarla olan ilişkimiz gibi bu konu. Eşya satın alıp onlara sahip oluyoruz, fakat onunla kurduğumuz bu ilişki bizi de eviriyor. Hatta bu yeni aldığım müzikçalar bunun tam bir göstergesi. Benim alışkanlıklarımı değiştiriyor.
İnternet ve teknoloji de böyle bir etki yapıyor. Sözlükte kelime aramak için sayfaları çevirmekle zaman harcamıyoruz artık fakat teknolojinin bize sağladığı bu zaman tasarrufunu başka yerlerden kaybediyoruz. Özellikle bölünmeyi (distraction) kendi kendimize yapıyoruz, bunu istiyoruz sanki.
Benim için en önemlisi, sesli yayında da üstünde durdukları odaklanma (konsantrasyon) sorunu. Herkesin mesleğine göre tercihi değişebilir. Fakat bilim ve teknoloji ile ilgilenen birinin bence odaklanma ve farkındalık konusunda iyi olması gerekiyor. İyi şeyler yapmak ve söylemek, matematiksel zenginlik sağlamak, mantıksal birliktelik oluşturmak, vb. derin düşünmeyi gerektiriyor. Yaşadığımız hızlı kültürel evrim döneminde bunu idrak edebilmek ve geliştirebilmek için de farkındalığımızın yüksek olması gerekiyor. Bunu yaptığımız sürece iyimserim.