python-logo-3dEnthought çok güzel bir iş çıkararak bilimsel programlama için gerekli Python bileşenlerini Canopy ile bir çatı altında topladı. Güzel bir kod düzenleyicisi, bileşik IPython konsolu, yardım belgeleri ile çalışılmaya hazır. Paket yöneticisi ile de scikit-learn, MDP, scikit-image gibi birçok Python kütüphanesini tek tıkla kurabiliyorsunuz. İşin güzel yanı da edu (veya edu.tr) uzantılı e-posta adresinizle ücretsiz akademik lisans alabiliyorsunuz. Eğer Python kullanıyorsanız Canopy'a bir bakın.

Kendi çalışma ortamımdan biraz bahsedeyim.

Kod düzenleyicisi

Kod düzenleme işlerim için uzun süredir Sublime Text 2 kullanıyorum. Birçok eklenti kurdum. Sublime Text'ten çok memnunum.

Konsol

IPython'ı QTconsole seçeneği ile kullanıyorum. Bunun için Windows'un alt çubuğuna bir kısayol koydum, alttaki adresi qtconsole parametresi ile çağırıyor:

C:\Users\ismail\AppData\Local\Enthought\Canopy\User\Scripts\ipython.exe qtconsole

Kodları denemek için ilk yaptığım cd ile ilgili klasöre gidip orada run dosya.py ile dosyamı çağırıp testlerimi yapmak. Değişiklikleri Sublime'da yapıyorum ve yine run ile çağırıp kodu test edebiliyorum.

Hata ayıklamayı, mesela 15. satırda durması için breakpoint koyacaksam run -d -b 15 dosya.py şeklinde yapabiliyorum. Aslında bu işlevi çok kullanmıyorum. Genelde IPython içinde testlerimi yapıyorum. Geçmiş içinde yukarı aşağı ok tuşları ile gezebilmek çok rahatlatıyor işimi. Sakın ha IPython QTconsole varken normal komut satırını kullanmayın.

Profiling için ise IPython birçok yöntem sunuyor.

Son olarak en beğendiğim yönü olan paket yöneticisinden bir resimle bahsedeyim:

canopy_paket_yoneticisi